Wat is natural movement?

Published on: Jul 09 2013 by Pieter Derycke

Heeft u al eens nagedacht waarom wilde dieren zo’n goede lichamelijke fitheid hebben? Waarom ze zo gracieus en intelligent bewegen? Het antwoord is tegelijk complex en eenvoudig: door te leven zoals de natuur hen laat leven, door te bewegen zoals de natuur hen dwingt te bewegen.

 

a481Natural movement probeert ditzelfde te doen voor de mens. Onze levensstijl verschilt nogal sterk van onze natuurlijke, oorspronkelijke levensstijl, met name die van jagers en verzamelaars. Op het eerste zicht moet de mens niet meer bewegen om te overleven, maar de medische wetenschappen bevestigen wat je vanuit de biologie kunt verwachten: bewegen is essentieel om te leven. En goed bewegen is essentieel voor een goede levenskwaliteit.

 

Mensen bewegen vaak te weinig en bijna zeker niet gevarieerd genoeg. Homo sapiens is een echte allrounder: wandelen, lopen, sprinten, kruipen en zich op de grond voortbewegen, klimmen, balanceren, springen, heffen en dragen van voorwerpen, werpen, zwemmen, vechten en dansen horen allemaal tot ons natuurlijk bewegingspatroon. We zijn gemaakt om dit alles aan te kunnen, meer nog, ons lichaam en onze geest verwachten ook al die verschillende activiteiten.

 

Bij natural movement proberen we die diversiteit van activiteiten te gebruiken om ons hele organisme gezonder te maken. Vergeet het hersenloos en monotoon trainen in de fitness: natuurlijk bewegen vereist lichamelijke intelligentie. De complexiteit van de activiteit, de aanpassing aan veranderende natuurlijke omstandigheden, de betekenisvolle en praktische vaardigheden vergen een verregaande samenwerking tussen lichaam en geest.

 

Laat u zeker niet afschrikken door bovenstaande woorden. Het is de bedoeling dat u op een veilige, efficiënte, progressieve en altijd gezonde manier de vaardigheden aanleert. En het is net die wisselwerking  tussen lichaam en geest, tussen mensen onderling, tussen mens en natuur, die het leuk maakt en voldoening geeft. Het is een speelse manier van bewegen en de wereld is je speeltuin.

 

Iedereen kan deelnemen aan een reeks of workshop natural movement, ongeacht de leeftijd, de fysieke fitheid, de motorische vaardigheid. We passen alles aan voor elk individu. Ook binnen een groep wordt het niveau aangepast, zodat iedereen een volwaardige training heeft.

 

foto natural movement (8)Ons hoofddoel is van u een betere beweger maken. U leert bewegen met vertrouwen, met kracht, met intelligentie, met gratie. En met plezier en goesting! En u ervaart hierbij alle gezondheidsvoordelen: fitter, sterker, slanker, mentaal scherper en meer ontspannen, …

 

Een ander doel is dat je na een tijdje weet wat de essentie van natuurlijk bewegen is en dat je weet hoe je zelf verder kunt. Principes van efficiënt, veilig en gezond bewegen, trainingsopbouw en recuperatie, luisteren naar het lichaam, gezonde levensstijl, alles komt aan bod.

 

Natuurlijk bewegen is niet zomaar een training, het is op z’n minst een echte lichamelijke opvoeding, in de beste zin van het woord. Je werkt aan je fitheid, gezondheid en vitaliteit en al doende leer je hoe je zelf verder kunt. Je bent natuurlijk ook welkom om gevorderde bewegingssessies te volgen bij ons.mct_level2

 

Voor de sessies halen we inspiratie uit biologie, antropologie, studie van het menselijk bewegen, kinesitherapie en revalidatie, traditionele sport- en spelvormen, maar we zijn ook beïnvloed door anderen die met natuurlijk bewegen bezig zijn, zoals onder andere Rafe Kelley (Evolve Move Play), Erwan Le Corre (MovNat), Frank Forencich (Exuberant Animal), Ido Portal en zijn methode, Fighting Monkey, Katy Bowman, Méthode Naturelle, …

 

Voor meer informatie over natural movement en voor meerdere mooie en inspirerende video’s: movnat.com en evolvemoveplay.com.

 

13254126_518102961729380_6715899623775967505_n (1)

 

-> ga door naar ‘Wat is natural movement concreet?’

 

Share Button