top of page

NATURAL RUNNING

Een natuurlijke loopstijl moet leiden tot klachtenvrij, efficiënt, licht en aangenaam lopen. Wetenschappelijk onderbouwd, biologisch en biomechanisch logisch, eenvoudig toepasbaar. Zowel voor de beginnende loper als de gevorderde atleet. 

Lopen is natuurlijk. Dat blijkt ook uit de studie van ons lichaam, van onze mechaniek, van onze biologie. En ook uit onze voorgeschiedenis: de mens is een jager-verzamelaar en lopen is een belangrijke vaardigheid geweest voor onze voorouders. Maar hoe komt het dan dat zoveel lopers geblesseerd raken? Afhankelijk van studie tot studie zijn 2/3 tot 3/4 van de mensen die lopen elk jaar geblesseerd. Dit geldt zowel voor elite lopers als start-to-runners.

Dit lijkt een beetje paradoxaal. Lopen is natuurlijk, maar is slecht voor de spieren en gewrichten. Schijn bedriegt: lopen is niet inherent slecht voor het lichaam, integendeel. Maar de manier waarop men loopt is belangrijk en daar wringt het schoentje (misschien letterlijk).

Hoe u loopt kan op verschillende manieren bepalend kan zijn voor uw plezier, prestatie en het vermijden van klachten. Veel mensen lopen te veel, te vaak, te lang en ze recupereren niet genoeg. Dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Bij Natural Running komen basisprincipes van training, dosis, recuperatie, opbouw duidelijk aan bod. Toch is dit mijns inziens geen volledige verklaring. Veel mensen lopen niet te veel, hebben gematigde trainingsschema’s en doelen, maar toch raken ze in de problemen.

Wat doen de mensen die niet te veel lopen dan wel fout? Er zijn veel factoren die meespelen, maar twee belangrijke zijn: loopstijl en variatie.

Een goede loopstijl zorgt dat u met minimale inspanning een maximaal rendement krijgt. En minder blessureleed. Vanuit evolutionair biologisch perspectief, antropologie en modern biomechanisch onderzoek weten we steeds beter dat bepaalde elementen in het looppatroon bijdragen aan het al dan niet optreden van klachten. Hoe u landt, de pasgrootte, de pasfrequentie, de houding van het hele lichaam en de spanning/ontspanning in het lichaam zijn enkele van de belangrijke factoren.

Wat we bij Natural Running aanbieden is op een eenvoudige maar effectieve manier je looppatroon optimaliseren. Simpele tips, concrete aanpassingen en persoonlijke bijsturing maken je looptechniek beter, lichter, gezonder en aangenamer! Indien nodig, zijn ook nog wat oefeningen en drills om dit proces te ondersteunen en het lichaam te versterken. Geen wonderoplossing, maar een zinvol en lonend proces.

Een andere belangrijke factor is de variatie in je bewegingspatroon, om meerdere redenen. De mens is meer dan alleen maar een loper… Iemand die variatie in het lopen aanbrengt (snelheid, ondergrond, hellingen, duur, interval, …) heeft minder kans op klachten. Iemand die naast lopen ook een andere bewegingsvorm uitoefent, heeft ook minder kans op blessures. Variatie spreidt de belasting over meerdere structuren, houdt je zenuwstelsel gefocust en stimuleert goede en adaptieve bewegingspatronen. Bij Natural Running komen deze principes uitgebreid aan bod, weeral heel concreet en direct praktisch toepasbaar.

Het is back to basics: terug naar de originele manier van lopen. Maar ook back to basics op een ander vlak. Het internet staat vol informatie over ‘natural’ en ‘barefoot running’. Het is niet altijd gemakkelijk om hieruit de essentie te distilleren. Dat is wat we aanbieden: een simpele en efficiënte aanpak, specifiek voor u, gericht op uw bewegingspatroon, op uw doel, uw eventuele klachten.

praktisch
praktisch
blote voeten
anker natural running praktisch

PRAKTISCH

U heeft loopgerelateerde klachten, dus komt u in aanmerking voor kinesitherapie (op voorschrift van de dokter, met gedeeltelijke terugbetaling van de mutualiteit).

Naast de nodige kinesitherapeutische zorgen komen zeker ook de principes van Natural Running aan bod. Hierdoor proberen we u snel terug beter te krijgen, klachtenvrij te houden en uw loopplezier te vergroten. Zie de delen van onze website in verband met kinesitherapie, of contacteer ons hier.

U heeft geen klachten, maar wenst preventief te werken aan uw lopen en dit met persoonlijke begeleiding.

Personal coaching kan een heel goede manier zijn om uw loopplezier en -prestaties te verbeteren, en uw kans op klachten te minimaliseren. Door onze lange ervaring en eenvoudige werkwijze weten we dat er niet veel contactmomenten nodig zijn. Meestal is er na het eerste contactmoment (1 uur), enkel nog een tweede (30 minuten), soms een derde (30 minuten) terugkommoment nodig. De prijs per 30 minuten is € 32. Indien deze optie u aanspreekt, vindt u onze contactgegevens hier.

We organiseren workshops voor kleine groepjes voor mensen die geïnteresseerd zijn in Natural Running.

Binnenkort starten we met de organisatie van workshops voor kleine groepjes. Wat theoretische achtergrond en bekijken van de Natural Running principes, een praktisch gedeelte met aanleren van de belangrijkste aanpassingen en de meest interessante bijkomende oefeningen. Meer dan gewoon een introductie, toch best wel wat persoonlijke bijsturing en wat goedkoper dan personal coaching. Binnenkort meer info over deze sessies. Hou ook onze facebook pagina in de gaten.

Flexibele oplossingen

Heeft u zelf een voorstel, wilt u met uw vriendengroep of loopclub een workshop bijwonen, wenst u een lezing over het onderwerp Natural Running te organiseren? Flexibele oplossingen zijn absoluut mogelijk. Contacteer ons zeker met uw vragen en bemerkingen.

Wat doen we niet?

Wij doen geen inspanningstests en maken geen trainingsschema’s op om specifieke prestatiedoelen te bereiken. We kunnen u desgewenst doorverwijzen naar mensen die dit wel doen.

bottom of page